YARATICI YAZMA/MASAL

 

ETKİNLİK PLANI 12

Ders: Türkçe                                                         

Sınıf Düzeyi: 7                                                     

Tema: Duygular                                           

Süre: 40 dk. + 40 dk. (2 ders saati)                                                  

Temel Dil Becerisi: Yazma

Yöntem ve Teknik: Yaratıcı Yazma

Metin Türü: Masal

Kazanım: T.7.4.3. Hikâye edici metin yazar.

                  T.7.4.4. Yazma stratejilerini uygular.

Zihin Becerileri: Yazma, okuma, dinleme, ilişkisel düşünme.

Duyusal Beceriler: Hayal gücü, yaratıcılık.

Amaç: Öğrencilerin yazma yeteneklerini ve yaratıcılıklarını geliştirmektir (MEB, 2006). Ayrıca öğrencilerin özgün düşüncelerini ortaya koyarak bu düşün­celer etrafında yazılar yazması amaçlanır.

Uygulama: Öğrencilere yaratıcı yazma çalışması yapılacağı bilgisi verilir. Birer kâğıt ve kalem hazırlamaları söylenir. Herkese beş dakika süreleri olduğu ve bu beş dakika içerisinde akıllarına gelen 20 kelimeyi kağıda yazmaları istenir. Bu sırada öğretmen de kendi 20 kelimesini kendi kâğıdına yazar. Müzik açılır ve süre başlatılır. Sürenin sonunda müzik kapatılır. Öğrencilere yazdıkları yirmi kelimeyi kullanarak bir masal yazmaları söylenir. Bu masalın en az on cümleden oluşması gerektiği ve bir olay aktarması gerektiği belirtilir. Müzik tekrar açılır. Öğretmen ve öğrenciler masal yazmaya başlar. Herkes masalını bitirdiğinde yazılanlar yüksek sesle okutulur.




20 KELİME

 1. Yaz
   2. Arazi
   3. Ev
     4. Kurbağa
     5. Ses
     6. İşitmek
     7. Yaşlı
     8. Muhtar
   9.  Torun
  10.          Doğal denge
   11.          Kamyon
  12.          Toprak
  13.          Üzgün
  14.          Sessizlik
  15.          Sinek
  16.          Söylenmek
  17.          Dert
  18.          Yanlış
   19.          Pişmanlık
   20.          Söz vermek

 



 KURBAĞALARIN SESİ

Sımsıcak yaz günlerinden birinde sulak bir araziden kurbağa sesleri yankılanıyormuş. Arazinin yan tarafında tek katlı bir ev varmış. Bu evde yaşayan yaşlı amca seslerden rahatsız oluyormuş. Muhtara gitmiş:

-Yıllardır her yaz aynı gürültüyü çekiyorum. Bıktım artık bundan. Kurbağaların çaresine ya siz bakın ya da ben kendim bir çözüm bulacağım, demiş.

Bu yaşlı amca torunuyla beraber yaşarmış. Muhtarla konuşmasını torununa anlatmış. Torunu çok üzülmüş:

-Yapma dedeciğim. Lütfen kurbağalara zarar verme. Hem sesleri çok güzel hem de onların mutlaka doğada bir işlevi vardır. Doğal dengeyi bozma.

 

Yaşlı adam torununa aldırış etmemiş. Ertesi sabah erkenden uyanıp bir yere gitmiş. Torunu merakla pencerede dedesinin gelmesini bekliyormuş. Bir de bakmış kasası toprak dolu koca bir kamyon kurbağaların bulunduğu araziye giriyor. Hemen dışarı çıkmış çocuk. Dedesine yapma, etme dediyse de sözünü dinletememiş. Kamyondaki topraklar sulak arazide tam da kurbağaların bulunduğu bölgeye dökülmüş. O dakika etrafı derin bir sessizlik kaplamış. Çocuk üzgün bir şekilde eve gitmiş, uyumuş. Günler sonra yaşlı adam yine söylenmeye başlamış. Bu sefer derdi sineklermiş. Çünkü kurbağalar gittikten sonra evde, bahçede çok fazla sinek türemiş. Dede yaptığı yanlışı fark etmiş. Torununun sözünü dinlemeyip doğal dengeyi bozduğu için çok pişman olmuş. Bir daha böyle davranmayacağına dair torununa söz vermiş.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KELİME HAVUZUNDAN SEÇEREK YAZMA/E-POSTA

METİN TAMAMLAMA/HİKÂYE

GÜDÜMLÜ YAZMA/ANI